Choď na obsah Choď na menu
 


Kuchyňa Severného Thajska

9. 3. 2021

Kuchyňa severného Thajska

Thajská kuchyňa je populárna a obľúbená po celom svete hlavne kvôli svojej pestrosti, jednoduchosti a samozrejme chuti. Každá oblasť krajiny je ale špecifická a týka sa to aj kuchyne a prípravy jedál. Na aké jedlá sa teda môžete tešiť pri návšteve severného Thajska?

Ako chutí severné Thajsko?

Kuchyňu v oblasti Lanna ovplyvňujú aj susedné oblasti Barma a tiež Čína. Chute sú uvoľnenejšie a jemnejšie, takže jedlá nie sú tak ostré ako v iných častiach. Ak sa niečoho najete do sýtosti, bude to určite ryža a bravčové mäso. Bravčovinu môžete ochutnať v rôznych párkoch, klobáskach, ale aj ako vysmážané bravčové kože a populárne mäso na paličke.

K mäsu najskôr dostanete lepkavú ryžu, ktorú dostať v reštauráciách aj stánkoch na uliciach. S korením sa v kuchyni severného Thajska objavuje hlavne kurkuma, zázvor a kari pasta.

Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou

Ak chcete ochutnať severné Thajsko aj tu na Slovensku vyskúšajte rýchly a jednoduchý recept na bravčové karé.

Bravcove kare so zazvorom thajsky recept

Na prípravu budete potrebovať:

  • 600 g bravčového karé
  • Čerstvý zázvor
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Kurkumu
  • Olej
  • Mleté čierne korenie

Bravčové karé nechajte 24 hodín marinovať v chladničke v zmesi cesnaku, zázvoru, čierneho korenia, soli a oleja. Mäso vyberte z chladničky aspoň 2-3 hodiny pred tým, ako začnete opekať. Bravčové karé prudko opečte na oleji a po vybratí mäsa pridajte do výpeku ešte kurkumu a trošku vody. Následne mäso ešte na chvíľu vráťte na panvicu a poduste do mäkka. Ako príloha je najvhodnejšia ryža.

Pri restovaní môžete použiť len malé množstvo oleja, aby sa mäso nepripieklo a následne použiť vývar, aby jedlo nebolo vysušené.

Okrem vareného jedla sa zvykne podávať aj tanier so surovými prílohami ako je zelenina alebo bylinky, ktoré sú zdrojom ďalších živín, vitamínov a v neposlednom rade aj chuti.

Prísady thajskej severnej kychyne