Jednou z vecí, ktorým sa Thajsko preslávilo je určite kuchyňa a výnimočné pokrmy. Príprava exotických jedál z Thajska je nenáročná a rýchla, preto je taká obľúbená aj v našich končinách. Jedlá a použité suroviny sa v jednotlivých regiónoch líšia. Na čom si môžete pochutnať pri cestách po južnom Thajsku?
Ako chutí južné Thajsko?
Jedlo z južného Thajska bolo ovplyvňované námornými obchodníkmi z Malajzie a Indie, takže sa v ňom prejavujú aj tradície a kuchyňa týchto krajín. K thajskému kari sa tak okrem ryže podáva ako príloha aj indický chlieb.
Kari sa pripravuje s koreninami, ktoré sú opražené nasucho. V južnej kuchyni nemôže chýbať ani kokos, kokosové mlieko a čerstvé plody mora. Ryby a morské plody sa dochucujú citrónovou trávou, limetkami a potom grilujú v kokosovej škrupine.
Losos s citrónovou trávou
Vyskúšať Thajskú kuchyňu môžete aj u vás doma. Pripraviť ľahkú a zdravú večeru alebo obed s exotickým nádychom nie je nič náročné.
Na prípravu budete potrebovať:
- 800 g lososa
- 4 kusy citrónovej trávy
- 2 limetky
- 1 dl olivového oleja
- Soľ
- Bylinkové pesto
- Zeleninu na grilovanie podľa vašej chuti (cherry paradajky, baklažán, mladý hrášok alebo fazuľku)
Lososa očistite od kože a nakrájate na menšie kúsky, ktoré prešpikujete citrónovou trávou. Aby sa aróma citrónovej trávy uvoľnila, prerežte ju pozdĺž. Lososa osoľte, potriete olivovým olejom a limetkovou šťavou. Takto pripravenú rybu už môžete grilovať aj z pripravenou zeleninou. Grilovanú zeleninu môžete dochutiť bylinkovým pestom alebo dresingom.
Ako prílohu si môžete dať aj v Thajsku obľúbenú jasmínovú ryžu alebo bambusové výhonky či papayový šalát.
Thajská kuchyňa sa pripravuje z čerstvých surovín, je zdravá a suroviny sú zdrojom vitamínov a živín. Citrónová tráva obsahuje železo a draslík, limetka je zdrojom vitamínu C a taktiež draslíku.